Klassiek aan zee - 18 december, de Warmste Week - piano

Concert met André de Groote, piano


Willemsfonds Oostende schrijft zich in in de actie "De Warmste Week (Music for Life)" van Studio Brussel en steunt "Zorghuis Oostende vzw".

Op het programma staat een pianoconcert met André de Groote. De pianist André De Groote is laureaat van verschillende internationale Pianowedstrijden, en ontving de Harriet Cohen Piano Medal alsook prijzen in de internationale ARD-wedstrijd (München), de Tschaïkovsky en de Koningin Elisabeth wedstrijden, wat hem toegang verleende tot de belangrijkste Europese muziekcentra.
Zijn zeer omvangrijk repertoire bevat ongeveer vijftig concerto’s, waarvan de twee van Arthur de Greeff en de drie van Charles Camilleri op CD staan; verder heeft hij werk met ensemble opgenomen van Poulenc en Françaix. Een nieuwe opname van de twee sonates van Brahms voor piano en klarinet (met Wolfgang Meyer) en altviool (met Pierre-Henri Xuereb) zal binnenkort beschikbaar zijn. Verder heeft hij de 32 sonates van Beethoven, het integraal piano oeuvre van Brahms en de drie sonates van Erich Korngold op CD gezet. De Beethoven sonates heeft hij reeds integraal uitgevoerd in Brussel (drie keer), in Gent, in Zaragoza, Hiroshima en in het Beethovenhaus te Bonn.

Na een drie-jarige onderbreking omwille van medische redenen stapt André De Groote het podium weer op met linkerhandrepertoire.

Het wordt een programma van pianosolo en piano quatre mains samen met de pianiste Anait Karpova. Ze brengen werk van van F. Bridge, A. Scriabin (solo), Schumann (4-handen), Janacek (solo) en Rachmaninov (4-handen).

De jonge virtuoze Anait Karpova is geboren in 1975 in Moskou in een familie van artiesten en musici. Rachmaninov, Prokofiev, Stravinski, Einstein en Stanislavski zijn enkele beroemdheden die bij de familie aan huis kwamen en waarmee ze samen werkten.  Haar overgrootmoeder Nathalia Sats wordt beschouwd als de grondlegster van het professionele kindertheater.  Zij spoorde Prokofiev aan om Peter en de Wolf te schrijven voor haar kindertheater in Moskou. De familiegeschiedenis is een sterke invloed en motivatie voor de muzikale carrière van Anait.


 

Wanneer? maandag 18 december om 20 uur.

Waar? VLC De Geuzetorre, Kazernelaan 1, Oostende

Kaarten: concert 10 € + steunkaart Zorghuis 10 €

Programma:

F. BRIDGE    Three Improvisations: At Dawn - A Wake - A Revel
A. SCRIABIN    Prelude en Nocturne, op. 9 (A. De Groote)
R. SCHUMANN    Bilder aus Osten, zes Impromptus voor pianoduo, op. 66
pauze
L. JANACEK    In de mist (A. Karpova)
S. RACHMANINOV    Zes stukken voor pianoduo, op. 11 -  Barcarolle-Scherzo-Russisch Tema-Wals-Romance-Slava

Het zorghuis Oostende vzw
Een “Bijna als thuis” huis voor kankerpatiënten die er alleen voor staan tijdens hun oncologische behandeling.

Wat is het Zorghuis?
Het zorghuis is een alledaagse woning in een rustige woonwijk, waar maximaal 4 gasten kunnen worden opgevangen tijdens de zwaarste dagen van hun oncologische behandeling. Een knus salon, woonkamer, open keuken en badkamer zijn volledig ingericht en voorzien van het nodige comfort. Twee ruime terrassen en een tuin bieden de ruimte voor openluchtverpozing.
Vrijwilligers zorgen voor permanente aanwezigheid; De gasten behouden hun eigen huisarts en thuisverpleegkundige. Voor gasten die niet uit Oostende afkomstig zijn, kunnen wij beroep doen op plaatselijke huisartsen en thuisverpleegkundigen.
De coördinatoren leiden alles in goede banen en samen met de vrijwilligers zorgen zij ervoor dat onze gasten zich bijna-thuis voelen.

Voor wie is het Zorghuis bestemd?
De mensen die in het Zorghuis terecht kunnen zijn alleenstaanden die niet in staat zijn voor zichzelf te zorgen tijdens het volgen van een oncologische behandeling (chemo, radiotherapie, operatie). Het Zorghuis staat nochtans ook open voor gasten waarvan de partner en / of de mantelzorg niet of onvoldoende in staat is om hen op te vangen.

Willemsfonds